'Het moet spectaculairder en beter kunnen. De mensen verwachten dat van ons', zegt Said ben-Malik.

Terreurbewegingen beloven meer spektakel

Traditionele terreurorganisaties hebben laten weten dat ze voor 2012 'meer spektakel, spannender evenementen en grotere shows' plannen. Terreurliefhebbers reageren laaiend enthousiast.

Sinds de jaren zeventig was de terreurmarkt vooral het terrein van goed georganiseerde netwerken zoals het Ierse IRA, de Baskische separatisten van ETA en later ook Arabische terreurbewegingen als Hezbollah, Hamas en Al-Qaida. De terreurwereld is de laatste jaren echter in de ban geraakt van onafhankelijke terroristen die een groot publiek wisten te bereiken, zoals de extreem rechtse Noor Anders Breivik of de Belgische wapengek Nordine Amrani. Die evolutie zint de grote terreurconcerns niet.

‘We waren de voeling met het publiek aan het verliezen’, geeft terreurwoordvoerder Said ben-Malik mee. ‘Het IRA en de ETA hebben het al voor bekeken gehouden en zijn andere marktniches gaan verkennen. Tegelijk meet een netwerk als Hamas zich een zachter imago aan. Door de plotse opkomst van amateurs wisten we dat we een versnelling hoger moesten schakelen om weer aansluiting te vinden met het grote publiek. Iedereen kan tegenwoordig een bom maken of wat mensen overhoop schieten. Het moet spectaculairder en beter kunnen. De mensen verwachten dat van ons.’

Hoewel Al-Qaida zijn zaakvoerder Osama bin Laden vorig jaar verloor in een ongeval, beweert de terreurgroep nog altijd over ruime fondsen te beschikken. ‘In elk geval meer dan voldoende om nog eens duizend doden te zaaien op een erg symbolische locatie’, zegt ben-Malik. ‘Het moet een verrassing blijven, maar bijvoorbeeld brandende helikopters in tribunes laten vliegen tijdens de Olympische Spelen in Londen kan een idee zijn om ons aandeel in Europa weer te vergroten.’

Zelfs in het Midden-Oosten, waar de traditionele terreurgroepen lange tijd een groot marktaandeel inpalmden, lijkt de vraag naar terreur af te nemen. ‘De Arabische Lente nam ons wat wind uit de zeilen, maar zodra de frustratie over de nieuwe democratieën zal toenemen, zal de vraag naar terreur ongetwijfeld weer stijgen. En dan staan wij klaar,’ zegt een optimistische ben-Malik.

De reacties van terreurliefhebbers zijn alvast enthousiast. Op internetfora wordt met hoge verwachtingen uitgekeken naar de comeback van de grote jongens. ‘Enkel goed uitgebouwde organisaties beschikken over de fondsen en de know-how om spectaculaire acties op het getouw te zetten. Een eenzaat kan misschien wel talent hebben, maar uiteindelijk blijft het toch bij weinig geraffineerd huis-, tuin- en keukenterrorisme’, zegt Carlos Vekeman (34), die al sinds jaar en dag supportert voor Al-Qaida. ‘De klassieke terreurnetwerken verspreiden hun boodschap zonder de vorm uit het oog te verliezen. Als je wilt dat een aanslag zich in het collectieve geheugen nestelt, moet je die met gevoel voor stijl en drama weten te brengen. Eén dolgedraaide schutter kan nooit tippen aan de georkestreerde elegantie van pakweg 9/11.’

Said ben-Malik:
‘Er is zeker nog voldoende geld voor een paar brandende helikopters op de Olympische Spelen’

Onafhankelijke terreurproducenten onthalen de boodschap van de grote terreurbewegingen echter smalend. ‘De tijd van de grote aanslagen met de grote verhalen is voorbij’, oordeelt een terrorist die liever geen naambekendheid wil. ‘Mensen willen geen religieuze haat of nationalisme meer, maar onversneden, plotse, kleinschalige haat van één individu. Dat is in. De grote terreurconcerns zijn veel te mainstream.’