Kenny Vergalle in beter tijden. Twee dagen mocht hij kerstman spelen, toen werd zijn ontbrekende voorhuid ontdekt. (Foto Bas Boerman)

Besneden kerstman ontslagen in Brugge

De dekenij van de Steenstraat, een bekende winkelstraat in Brugge, heeft één van haar kerstmannen ontslagen. De man bleek een besneden penis te hebben, wat vloekt met het christelijke geloof.

Gezellig toch, die hele kerstperiode? Overal fonkelende lichtjes, uitstalramen vol begerige artefacten, en hier en daar een flard vrome kerstmuziek. Zeker in Vlaanderens winkelstraten zetten middenstandsverenigingen hun beste beentje voor om de sfeer zo vrolijk mogelijk te maken. Dikwijls marcheren ingehuurde kerstmannen door het straatbeeld om het plaatje compleet te maken.

‘Het is een beproefde marketingtechniek’, weet trendwatcher Fons Van Dyck. ‘De kerstman spreekt de kinderen aan, de ouders kunnen even rustig een sigaret opsteken en ondertussen monsteren ze de etalages, op zoek naar hun volgende aankoop.’

In principe moet zo’n kerstman niet veel kunnen: Nederlands spreken en nuchter blijven volstaan. Maar hoewel Kenny Vergalle (32) aan al die voorwaarden voldeed, werd hij toch ontslagen door de dekenij van de Brugse Steenstraat. ‘Och, mijn mama was trots op mij’, zegt Kenny, afkomstig uit Jabbeke. ‘De Steenstraat is de meest prestigieuze winkelstraat van West-Vlaanderen. Al haar vrienden en vriendinnen heeft ze aangeraden om morgen eens te passeren, zodat ze mij zouden zien in mijn kostuum. Het stond mij. Dat vond ik zelf, en ook vele mannen gaven me complimentjes. Ik keek echt uit naar kerstavond.’

Maar het heeft niet mogen zijn. Tijdens de lunchpauze werd Kenny plots bij Georges Destercke geroepen, de voorzitter van Dekenij Steenstraat, de belangenvereniging van de winkeluitbaters. ‘We moesten eens praten, zei mijnheer Destercke. Ik wist al meteen dat het geen gewoon gesprek was. Er waren ook een dokter en een gerechtsdeurwaarder aanwezig.’

Kenny moest zijn broek laten zakken, zodat de dokter z’n penis kon inspecteren.

‘De medewerker in kwestie bleek besneden te zijn. Dat kon de gerechtsarts duidelijk vaststellen aan de hand van het ontbrekende velletje. De gerechtsdeurwaarder stelde een akte ter constatering op en daarmee was voor ons de kous af: Kenny Vergalle mocht ophoepelen’, verklaart de deken.

Was die besnijdenis dan in strijd met de arbeidsvoorwaarden? ‘Kijk, de Kerstman is een christelijk symbool, net zoals Kerstmis een christelijk feest is. Wij vonden het al heel verdraagzaam van onszelf dat we een homoseksueel als Kenny een kans gaven. Maar hij heeft ons vertrouwen beschaamd door er niet bij te vertellen dat hij op de koop toe moslim is. Dat vloekt met alle waarden die wij voorstaan. Volgens het arbeidsrecht mogen wij eisen dat medewerkers geen religieuze tekens dragen, zélfs niet als ze kerstman spelen.’

Georges Destercke:
‘Medewerkers mogen geen religieuze tekens dragen, zélfs niet als ze kerstman spelen’

Volgens Kenny zelf zit de situatie complexer in elkaar. ‘Ik ben helemaal geen moslim. Ooit heb ik wel eens een ferme crush gehad op een geile Marokkaan. Om hem te verleiden liet ik me besnijden’, vertelt de man aangeslagen. ‘Dat is niet gelukt, wat me toen veel verdriet heeft gedaan. Sindsdien loop ik rond met zo’n rare piemel – ik vind het zelf ook geen pretje zo zonder voorhuid.’

Kenny vermoedt dat hij verlinkt is door een collega. ‘We stonden vanmorgen naast elkaar te plassen. Waarschijnlijk heeft hij, zoals zovele mannen doen, naar mijn geslacht gekeken, om daarna mijn blote eikel aan te geven bij de baas. Ik vind dat onheus. Dat ze mijn eer en mijn job afpakken, tot daar, maar toch niet dat heerlijke kostuum? Ik durf het mijn moeder haast niet te vertellen.’