De Suprême Emmental van Quick is in z'n gat gereden: de Zwitsers kaas mag enkel nog voor decoratieve doeleinden verkocht worden.

Emmental enkel nog als decoratie verkocht

Fastfoodketen Quick zit met de handen in het haar. Net nu de groep de hamburger 'Suprême Emmental' overal promoot, oordeelt Europa dat Emmental geen voedselproduct meer is, maar decoratie.

Volgens een Europese verordering mag Emmentaler kaas niet langer als voedsel verkocht worden. De kaas is niet geschikt voor menselijke consumptie. Dat staat ondubbelzinnig in een rapport van de Europese Commissie.

De Europese Vereniging van Kaasproducenten (EVK) juicht het verbod toe. Ondervoorzitter Antoine Duchateau legt uit: ‘Emmental is een perfect voorbeeld van mislukte kaas: veel te zout en door een ontregelde bacteriecultuur ontstaan grote gaten. Dat deze brij lange tijd ‘kaas’ mocht worden genoemd, was een aanfluiting voor het vak dat elke rechtgeaarde kaasbollendraaier met zoveel liefde beoefent.’

Een absoluut verbod op de verkoop van de omstreden Zwitserse kaas komt er niet. ‘Emmental is ongeschikt als voedingsproduct. De sneetjes blijken wel ideaal voor decoratieve doeleinden’, stelt de Europese Commissie in haar rapport. Onder impuls van Europees president Herman Van Rompuy (EVP) bestelde Commissievoorzitter José Manuel Barroso meteen 50.000 ton Emmental om de gevel van het Berlaymontgebouw mee te bekleden.

Ook Antoine Duchateau moet erkennen dat er lelijker kazen bestaan. ‘De frisse kleur is een genot voor het oog. Het natuurlijke licht dat door de grote gaten valt, levert een betoverend visueel schouwspel op. Zeker in de kerstperiode is het een feeërieke aanvulling op de klassieke decoratie’, oordeelt de kaasboer. ‘Het is een product met veel potentieel, maar je vraagt je af welke idioot het ooit in zijn hoofd gehaald heeft om het op te eten.’

‘Supermarkten moeten de Emmental zo snel mogelijk uit de rekken met zuivelproducten halen’, zegt Geert De Wachter van het Federaal Voedselagentschap. ‘Als de kaas verkocht wordt als decoratiemateriaal, moet het etiket uitdrukkelijk vermelden dat het geen speelgoed is en niet in de nabijheid van kinderen onder de drie jaar mag worden gebracht. Wij raden aan het nummer van het antigifcentrum op te nemen bij de gebruiksaanwijzingen.’

Wanneer het verbod precies van kracht gaat, is nog onduidelijk. ‘Het liefst zo snel mogelijk’, vindt De Wachter. ‘Emmental ligt al jaren onder vuur. De kaas is gemaakt van melkoverschotten en is overdreven gepekeld om langer houdbaar te blijven. Los van de gevaren voor de volksgezondheid is dit product een regelrechte aanslag op de goede smaak – al is dat een persoonlijke bedenking.’

Jacqueline Derrida (Quick):
‘Dankzij de trendy sterretjes kun je de Suprême Emmental gebruiken als kerstbal’

Voor fastfoodketen Quick komt het nieuws erg ongelegen. Nog tot eind januari pakken de hamburgerrestaurants uit met een ‘Suprême Emmental’, een burger met reepjes Emmental, een plak gesmolten Emmental en een saus op basis van Emmental. ‘De hele campagne nu afblazen zou ons miljoenen kosten’, reageert woordvoerster Jacqueline Derrida. ‘Daarom zullen we ook de hamburgers zelf verkopen als decoratiemateriaal. Dankzij de trendy sterretjes op het broodje kun je de Suprême Emmental zonder probleem als kerstbal in je dennenboom hangen.’