Konijntjes zouden lezers veel minder choqueren dan beelden met bloed en lijken.

VRT vervangt gruwelbeelden door konijntjes

De VRT heeft besloten geen bloederige beelden meer uit te zenden. De berichtgeving over de aanslag in Luik wordt voortaan begeleid door stills uit kinderserie Nijntje. VTM, dat de uitzendrechten bezit, is woest.

‘GHet journaal moet voor iedereen toegankelijk blijven. Wij willen niemand choqueren met beelden waar hij niet om gevraagd heeft’, zo meldde Rademakers. ‘Daarom vervangen we dergelijke beelden voortaan door filmpjes van schattige konijntjes.’

Gisteren was er heisa ontstaan omdat alle media beelden toonden van het bloed dat door de Luikse straten liep. Verontruste ouders trokken massaal aan de alarmbel. Ook voor senator Freya Piryns (Groen!) was de maat vol.

‘Het moet maar eens gedaan zijn met die misplaatste sensatiezucht. Hoe kan ik mijn kinderen warm maken om het nieuws te volgen als ze om de haverklap de meest platvloerse horrorbeelden voorgeschoteld krijgen?’, reageerde Piryns boos. ‘Deftige burgers zijn niet geïnteresseerd in sensatie. Die willen weten hoeveel parlementsleden voor of tegen een of ander wetsvoorstel hebben gestemd.’

In oktober trok de politica nog van leer tegen ‘bijna alle krantenredacties’ omdat ze foto’s van de stervende Kadhafi hadden gepubliceerd. In het VRT-programma Volt gaf ze Wouter Verschelden, hoofdredacteur van de krant De Morgen, een fikse uitbrander.

‘Ik dacht dat ze hun lesje hadden geleerd na mijn evenwichtige exposé. Niet dus’, stelde Piryns gisteravond bedroefd vast. ‘Nochtans moet iedere hoofdredacteur beseffen dat dergelijke beelden geen enkele nieuwswaarde hebben.’

Dat de VRT er nu vrijwillig voor kiest om konijntjes prominenter in beeld te brengen, kan Piryns ten zeerste verheugen. ‘Ik was al beginnen te schrijven aan een wetsvoorstel, maar had even uit het oog verloren dat het mediabeleid een regionale bevoegdheid is. Het is daarom goed dat de VRT zelfregulerend optreedt’, stipt ze aan. ‘Ik hoop dat andere redacties zullen volgen. Met hun vrolijke kleurtjes en positieve ingesteldheid zouden de Teletubbies bijvoorbeeld niet misstaan in Het Laatste Nieuws.’

Het persagentschap Belga heeft in navolging van de VRT besloten geen telexen meer te verspreiden over ongevallen en moordpartijen waar bloed aan te pas komt. De journalisten delen de visie van de directie echter niet en vinden de maatregel een beknotting van de vrije nieuwsgaring: ‘Nu kunnen we zelfs geen korte berichtjes meer schrijven over huisvrouwen die in hun vinger hebben gesneden.’ Op de redactie brak een spontane staking uit, zo meldt het persagentschap Belga.

Freya Piryns:
‘De Teletubbies zouden met hun vrolijke kleurtjes niet misstaan in Het Laatste Nieuws’

Bij VTM is men evenmin te spreken over het initiatief van de openbare omroep. ‘Wij bezitten de uitzendrechten van Nijntje. De VRT misbruikt belastinggeld om aan alle kinderen te tonen dat het oké is om te stelen. Wij blijven het goede voorbeeld geven en brengen slechts de harde reality, desnoods verpakt in het beproefde format van een soapserie’, zegt programmadirecteur Jan Segers misnoegd.