Prins Laurent legt al zijn publieke mandaten neer. Hij wil tot rust komen in zijn sportwagen.

Laurent trekt zich terug uit openbare leven

Prins Laurent neemt vandaag ontslag uit al zijn openbare mandaten. Hij wil tot rust komen na de commotie van de voorbije dagen, waarbij men hem onder andere gierigheid en partnergeweld verweet.

De 48-jarige prins Laurent van België geeft geen commentaar op zijn beslissing om te verdwijnen uit het publieke leven. ‘Ik ga nu samen met mijn gezin op brugpensioen. In private kring zal ik quality time zoeken bij mijn honden, die ik overigens nooit geslagen heb’, was het enige wat de geplaagde prins liet weten.

De voorbije dagen was er heel wat te doen over het meest rebelse kind van koning Albert en koningin Paola. Eerst werd een interview met royaltykenner Mario Danneels in de populaire krant La Dernière Heure gecensureerd. ‘Niet omdat de redacteurs tot het besef kwamen dat die jongen uiteindelijk maar weinig te vertellen had, wel omdat de eigenaars, de adellijke familie le Hodey, koningsgezinder zijn dan je in deze tijden voor mogelijk houdt’, zegt RTBF-journalist Frédéric Deborsu.

Deborsu zelf draaide de prins door de mangel in een reportage die aantoonde dat Laurent niet eens wil betalen voor enkele ijsjes. Een schandaal dat kwaad bloed zette bij vele gewone burgers. Sindsdien weerklinkt de kritiek op de prins steeds luider.

‘Die man denkt dat hij boven de wet staat. Zodra er file is, scheurt hij met zijn sportwagen over de pechstrook, die nochtans voorbehouden is voor zakenlieden met een SUV’, zegt James Lohest, een voormalige medewerker van de prins. Boetes wegens overdreven snelheid verzamelt Laurent bij de vleet, ze betalen is een ander verhaal.

De RTBF-reportage bracht ook aan het licht dat de koningszoon betrokken is bij allerlei schimmige zakendeals. In Congo was hij aanwezig bij de verkoop van een stuk platgebrand regenwoud dat bestemd was voor een popfestival. ‘Muziek is goed voor de Afrikaanse vogeltjes en plantjes’, liet hij zich toen ontvallen. Enkele lokale muzikanten verkleed als onderbetaalde mijnwerkers knikten enthousiast en voerden spontaan een exotisch dansje op terwijl een legertje paramilitairen instond voor hun veiligheid.

Ook dook er een vreemd verhaal op over buitensporige seksuele praktijken. Toen de prins het bed deelde met Diane de Schaetzer kreeg zij regelmatig klappen te verwerken. ‘Ons seksleven was gewelddadig’, erkent de edelvrouw schoorvoetend. ‘Er kwamen ook dieren aan te pas.’

Toen de prinselijke relatie op de klippen liep, verspreidde Laurent het gerucht dat zijn ex-vriendin hem afperste. ‘Een ideaal excuus om overal om geld te schooien. Bij zijn mama en papa, bij de regering, op restaurant, telkens diste de prins hetzelfde verhaaltje op: “Jamaar, ik word wel afgeperst, hé!” Zelfs toen hij verkeersboetes moest betalen, gebruikte hij dat excuus’, weet Deborsu. ‘De slachtofferrol was hem door het protocol op het lijf geschreven.’

Toen zijn relatie op de klippen liep, verspreidde Laurent het gerucht dat zijn ex-vriendin hem afperste

De afgelopen jaren is Laurents invloed binnen het koningshuis gestaag gedaald. Volgens royaltywatcher Jan Van den Berghe liet hij zich het voorbije jaar steeds minder zien in het koninklijk paleis. ‘Misschien ook omdat er elk moment de een of andere politicus zat uit te huilen bij zijn vader. Dat Alexander De Croo vorig jaar de stekker uit de regering-Leterme heeft getrokken, deed al verschrikkelijk veel traantjes vloeien in Laken’, onthult Van den Berghe. ‘Voor zijn zoon had de vorst geen tijd.’