De pers zoomt in op Geert Wilders als die een smeuïge Belgenmop vertelt. 'De Belgenmop is zo Nederlands als een kroket uit de muur', zegt socioloog André Zijkstra.

Nederland: ‘Belgenmoppen raken stilaan op’

Door de aanhoudende politieke crisis in België zitten onze noorderburen bijna door hun voorraad Belgenmoppen heen. Premier Mark Rutte (VVD) overweegt daarom moppen uit Frankrijk te importeren.

Belgenmoppen zijn een even traditionele Nederlandse sterkte als voetbal, kaas en ondernemend denken. De ontginning van Belgenmoppen begon rond de Belgische onafhankelijkheid in 1830. De moppen werden aanvankelijk gebruikt om de vernedering en de pijn van het verlies van de Zuidelijke Nederlanden te compenseren bij de politieke en aristocratische elite. Later gingen ze deel uitmaken van het dagelijkse Nederlandse leven. Sinds 1920 gebruikt bijna elke Nederlander dagelijks wel een Belgenmop.

André Zijkstra, socioloog aan de Universiteit Utrecht, geeft toelichting. ‘De Belgenmop is zo Nederlands als een kroket uit de muur. De consumptie ervan gebeurde ook steevast voor meer dan 90 procent op de binnenlandse markt. Belgenmoppen uit Frankrijk zijn hier nooit echt doorgebroken door de cultuurbarrière, hoewel de kwaliteit ervan intrinsiek niet beter of slechter is dan de Nederlandse Belgenmoppen. De pointe is meestal dezelfde, namelijk dat Belgen onlogisch en dom zijn’, verklaart Zijkstra.

Elke eindige, natuurlijke grondstof bereikt echter een punt dat economen Hubbert’s Peak noemen: het moment waarop de vraag de productiecapaciteit begint te overstijgen. ‘Wij bereikten dat punt toen jullie net het wereldrecord regeringsonderhandelingen hadden gebroken’, zegt Zijkstra. ‘Vanaf dan is het steil bergaf beginnen te gaan met de productie.’

Ook vertoonden de productiebronnen van Belgenmoppen tekenen van slijtage. ‘Het traditionele Nederlandse superioriteitsgevoel, dat voor tweederde van de productie van Belgenmoppen instaat, kwam onder zware druk te staan door de politieke ontwikkelingen in eigen land’, analyseert Froukje Wubbers, journaliste voor De Telegraaf. ‘Veel Nederlandse producenten begonnen zich af te vragen of ze wel nog veel Belgenmoppen moesten maken nadat Nederland de wereld onder andere kennis had laten maken met Geert Wilders, Rita Verdonk en het zeer on-Nederlandse voetbal op het Wereldkampioenschap in 2010.’

Sarkozy stuurde al een vat ruwe Belgenmoppen naar Nederland als blijk van goede wil

Frankrijk is alvast bereid Belgenmoppen te gaan leveren aan Nederland. Premier Mark Rutte (VVD) belde daarvoor met Frans president Nicolas Sarkozy, die als blijk van goede wil onmiddellijk een vat ruwe Belgenmoppen liet opsturen naar Den Haag.

‘Die Franse import zal wennen worden,’ geeft André Zijkstra toe, ‘maar een Belgenmop is een Belgenmop.’ Volgend weekend onderhandelen Rutte en Sarkozy over een princiepsakkoord tussen beide landen.