Een plasje hier, een plasje daar

McQuaid test negatief op stimulerend middel

Pat McQuaid heeft bij een onverwachte dopingcontrole negatief getest op stimulantia. Hij heeft onmiddellijk een tegenexpertise aangevraagd. De UCI heeft hem momenteel op non-actief gezet.

Net zoals de wielrenners worden ook de bestuurders van de Internationale Wielerunie aan onverwachte dopingcontroles onderworpen. Bij zo’n controle liep voorzitter Pat McQuaid gisteravond tegen de lamp. De Ier testte op geen enkel middel positief, wat in strijd is met de eigen regels van de UCI.

‘Een negatieve plas wijst erop dat de mandataris in kwestie er niet alles aan doet om de hoge werkdruk aan te kunnen’, legt sporteconoom Trudo Dejonghe uit. ‘Dat McQuaid geen stimulerende middelen inneemt om zijn positie uit te oefenen, getuigt van een schrijnend gebrek aan professionalisme. Op zijn minst zou hij iedere dag enkele pillen rilatine kunnen slikken om zijn focus te behouden. Ook uppers als methylenedioxymethamphetamine (mdma) en troparil zijn onontbeerlijk als je wilt meedraaien op zo’n niveau.’

Pat McQuaid zelf ontkent bij hoog en bij laag dat hij de stimulantia links laat liggen. ‘Dit is een complot tegen mijn persoon. Ik zal harder terugslaan dan ooit’, dreigde hij vannacht op een inderhaast belegde persconferentie tijdens de Zesdaagse van Gent.

‘Ik doe er alles aan om mijn hoge functie in alle sereniteit uit te voeren. Ik snap er niets van dat ik negatief heb getest’, verdedigde McQuaid zich. ‘Zo laat ik speciaal hormonenbiefstukken overvliegen uit Mexico en slik ik elke dag die voedingssupplementen die de kwalijkste reputatie hebben. Als bekleder van een topfunctie is het niet meer dan logisch dat ik pepmiddelen gebruik. Ik ben erg ontgoocheld dat ik niet positief heb getest. Dit tast de geloofwaardigheid van dopingcontroles aan. Straks denken de miljoenen wielerfans nog dat het hele dopingbeleid van de UCI een farce is.’

De UCI heeft McQuaid conform de eigen regels meteen op non-actief gezet. Op de Zesdaagse mag hij de neutrale zone in het Kuipke niet meer in. ‘Jammer, want nu kan ik geen bier meer drinken met de andere bobo’s’, treurde McQuaid. ‘Ik vrees dat ik me samen met Iljo Keisse in de tribune zal moeten zetten.’

De UCI-voorzitter vroeg wel meteen een tegenexpertise aan. ‘We wacht de uitslag van het B-staal af. Het is erg triest dat mijn negatieve plas al vóór de contra-expertise in de media is gekomen’, gromde McQuaid. Zodra zijn schorsing als voorzitter afgelopen is, wil hij een onderzoek bevelen naar het interne lek binnen de Internationale Wielerunie.

Pat McQuaid:
‘Straks denken wielerfans nog dat het dopingbeleid van de UCI een farce is’

Wie er momenteel de UCI moet leiden, blijft onduidelijk. Walter Van Steenbrugge, advocaat van de geschorste pisterenner Iljo Keisse, zegt zelf te overwegen zich kandidaat te stellen. ‘Zolang dat tenminste combineerbaar blijft met mijn mediatieke gevecht voor de rechten van de slachtoffer van kindermisbruik binnen de katholieke kerk’, bevestigde Van Steenbrugge aan de telefoon. ‘Als voorzitter van de UCI zou ik onafhankelijk kunnen bestuderen of Iljo Keisse wel rechtvaardig behandeld is.’