Een ongeruste bankier bekijkt de kelderende beurskoersen. Om de bankiers te beschermen tegen de financiële markten verdeelt de overheid een survivalkit.

Regering verdeelt survivalkit voor bankiers

De ontslagnemende federale regering deelt gratis survivalkits uit aan bankiers. In de Delvaux-tassen zitten onder meer een staaf goud, een gesteven maatpak en een hoop Zwitserse staatsobligaties.

De bankiers kregen zelf hun zeg bij de ontwikkeling van de tassen. ‘Zij weten immers het best wat je nodig hebt als je in de harde bankenwereld leeft’, zegt Marcella Bonte van de FOD Economie.

De tassen zijn gemaakt uit materiaal dat schokken absorbeert, zodat het bovenlichaam van de bankier beschermd wordt als een woedende menigte stenen naar hem gooit. Verder zijn de dure tassen – met een straatwaarde van 8.000 euro per stuk – verdeeld in drie compartimenten. Het onderste compartiment is apart te vergrendelen en bevat een staaf goud van 500 gram ter waarde van 15.000 euro.

Het tweede compartiment is waterdicht en bevat Zwitsers staatspapier, dat kan bogen op een AAA-rating. Verder bevat het betreffende compartiment aandelen van energiereuzen als GDF Suez en andere bedrijven die zich dankzij monopolies weinig zorgen hoeven te maken over hun marktkapitalisatie. Ook een clausule over de ontslagvergoeding is aanwezig.

Het derde compartiment is groter en bevat een gesteven maatpak, de culinaire gidsen van GaultMillau en Michelin, een laptop, een iPad 3G en een opvouwbaar fietsje waarvan het stuur ingelegd is met diamanten. Verder bevat de rugzak een fles champagne, een potje foie gras en een doosje pralines.

‘Met de survivalkits proberen we tegemoet te komen aan de grote ongerustheid die leeft onder bankiers. Het belooft een harde winter te worden. We kunnen die mensen niet zomaar aan hun lot overlaten als ze worden aangevallen door de financiële markten. De staat moet voorkomen dat ze als reddeloze sukkelaars op straat belanden’, verklaart Bonte. ‘In eerste instantie verdelen we 750 tassen, maar als er meer nodig zijn, bestellen we er bij. Er is voorlopig toch geen begroting, dus krijgen we min of meer vrij spel om ons budget voor 2012 nu al op te souperen.’

FOD Economie:
‘We kunnen die mensen niet zomaar aan hun lot overlaten als ze worden aangevallen door de financiële markten’

In geval van diefstal kunnen bestolen bankiers aankloppen bij de overheid voor een nieuwe tas, tenzij de Belgische staat tegen dan zelf leeggeplunderd is.