Een uitgeholde pompoen zorgt voor herfstige gezelligheid, maar niet als je allergisch bent aan Halloween.

Steeds meer mensen allergisch aan Halloween

Almaar meer mensen vertonen allergische reacties op symbolen van Halloween, zoals fake spinnenrag of uitgeholde pompoenen. De symptomen variëren van rode vlekken en jeuk tot acute astma en incontinentie.

Een nieuwe beschavingsziekte waart door West-Europa. Anders dan depressie, aids, burn-out en adhd komt ze niet uit de Verenigde Staten overgewaaid. De aanleiding voor de ziekte doet dat echter wel: Halloween, het griezelfeest dat traditioneel op de vooravond van Allerheiligen wordt gehouden. Steeds meer mensen vertonen allergische reacties op de parafernalia van het verklede gebeuren.

‘Al sinds een jaar of vijf duiken er in de week vóór Halloween meer klachten op die teruggaan op aandoeningen die allergisch van aard blijken te zijn’, legt epidimioloog Marc Verfranst (KU Leuven) uit. ‘Patiënten krijgen rood-paarse vlekken in het aangezicht nadat ze in de supermarkt valse spinnenwebben hebben gezien of beginnen onbedaarlijk te hoesten als ze een vrouw spotten die zich als heks verkleed heeft. Het immuunsysteem raakt ontregeld door blootstelling aan dergelijke beelden.’

Bij binnenhuisarchitecte Gaëlle Missorten (32) begonnen de problemen drie jaar geleden. ‘Ik liep met m’n zus op straat in Diest en we passeerden een café waar er een Halloweenfeestje plaatsvond. De zaak was thematisch ingericht met pluchen spinnen en andere sfeerelementen’, herinnert Gaëlle zich. ‘Het zat er vol heksen en mannen die zich hadden verkleed als the Joker of de engerd uit Scream. Voor de deur stonden enkele uitgeholde pompoenen. Gezellig, dacht ik nog, maar kort daarna kreeg ik last van zeer hevige jeuk. Mijn ogen begonnen te tranen en ik voelde me duizelig. Op de koop toe verloor ik de controle over mijn blaas, waardoor ik mezelf op straat stond te bewateren. Ik ben toen net niet flauw gevallen.’

Sindsdien blijft Gaëlle zoveel mogelijk binnenshuis tijdens de laatste week van oktober. ‘Toen ik de ziekte kreeg, werkte ik nog voor een prestigieus architectenbureau. Ik was dikwijls op bezoek bij potentiële klanten, die in die tijd van het jaar graag Halloween-decoratie in huis haalden. Daardoor had ik het knap lastig om mijn job correct uit te voeren’, vertelt ze. Ze werd vorig jaar uiteindelijk ontslagen, onder andere omdat ze was beginnen te braken nadat haar directe overste het kantoor was binnengekomen als Jason Voorhees uit Friday The 13th.

‘Het gekke is dat ik mij nooit angstig heb gevoeld, enkel misselijk’, besluit de vrouw, die nu werkt als zelfstandig consulente en geen opdrachten aanneemt die haar in contact kunnen brengen met Halloween-gedoe.

Voorlopig kan professor Verfranst mensen als Gaëlle nog niet helpen. ‘Het enige wat wij kunnen aanraden, is om de aanleiding zoveel mogelijk te vermijden. Uit onderzoek blijkt dat het besmettingsgevaar het grootst is in winkelstraten, ietwat marginale kroegen en grote shoppingcentra. Wie zich op dergelijke plekken begeeft, loopt een groot risico om allergisch te worden’, weet Verfranst, die ook zichzelf moeten diagnosticeren heeft met een milde vorm van de aandoening.

Patiënte Gaëlle:
‘Het gekke is dat ik mij nooit angstig heb gevoeld, enkel misselijk’

Ontslagnemend minister van Gezondheid Laurette Onkelinx (PS) heeft Verfranst gevraagd om een voldoende grote voorraad inentingen te bestellen op kosten van de staat. Vooral ouders van jonge kinderen komen in aanmerking voor een pikuur.