Zonder spiegeleffecten is Rani De Coninck eigenlijk een dikke koe. Het vergt moed om daarvoor uit te komen.

Rani De Coninck lijdt aan ziekelijke obesitas

Presentatrice Rani De Coninck draagt al jaren een duister geheim met zich mee: ze is eigenlijk een zwaarlijvig vrouwmens. Cameratrucjes verdoezelen dat al haar hele carrière lang voor de kijkers.

<'Ja, ik ben al jaren ziekelijk obees’, zegt de sterpresentatrice van het VTM-programma Mijn Restaurant vrijuit. ‘Reeds van kindsbeen af, zelfs. Ik was altijd al het dikkerdje van de klas, en dus ook het dagelijkse voorwerp van spot, psychologische terreur en extreem geweld. Niet alleen vanwege de leerkrachten, ook mijn medeleerlingen deden er lustig aan mee.’

‘Op een dag was ik het zo beu, dat ik een moedig besluit nam: dit zou me nooit meer opnieuw gebeuren! Het was tijd om mezelf te veranderen! Sindsdien heb ik elke dag tegenover de hele wereld verborgen gehouden dat ik zwaarlijvig ben. Het heeft me geen windeieren gelegd: door mijn bedrog ben ik nu al twintig jaar een gevierde tv-presentatrice.’

Reeds twintig jaar lang houdt De Coninck haar aandoening ingenieus verhuld voor de camera. Een leep systeem met vervormde spiegels zorgt ervoor dat ze er altijd heel wat slanker uitziet dan in werkelijkheid. ‘Die truc heb ik voor het eerst gebruikt tijdens de Miss Belgian Beauty 1991 Contest’, herinnert de ex van Gust De Coster zich. ‘Ik vreesde toen door de mand te vallen, maar tot mijn grote verbazing eindigde ik als allereerste. Pas toen ik achteraf de beelden terugzag, besefte ik hoe sterk de spiegeltruc wel was. Ik zag er twee keer zo iel uit als de andere kandidates.’

Twintig jaar lang gebruikte Rani De Coninck dezelfde spiegels om kijkend Vlaanderen te misleiden. Steeds met succes. ‘Het leek allemaal zo levensecht dat er al snel geruchten de ronde deden dat ik aan anorexia zou lijden. Dat gerucht zijn we dankbaar blijven voeden. Bijvoorbeeld door geregeld flauw te vallen, voor of achter de schermen. Of door het expliciet te ontkennen in populaire tijdschriften.’

Maar een jaar geleden kwam er een barst in het zorgvuldig in stand gehouden imago. ‘In de media lekte uit dat mijn zoontje Leon de zwaarste baby ooit is‘, pinkt de VTM-coryfee een traan weg. ‘De “Vlaamse reus”, zo noemden ze hem al. Toen besefte ik dat ik het niet langer geheim kon houden. Het was maar een kwestie van tijd voor een clevere journalist zou ontdekken dat het hier om een erfelijke vorm van zwaarlijvigheid gaat. Dan zou mijn cover volledig in duigen vallen. Maanden zat ik angstvallig te wachten tot de bom zou barsten, niet wetend hoe ik dit schandaal kon afwenden. Tot ik loutering vond en dacht: ik kan beter zelf met het nieuws naar de pers stappen!’

Daarbij ging de keuze uiteraard naar de meest betrouwbare nieuwsbron, zijnde De Rechtzetting, klinkt het net niet.

Vanavond werpt Rani haar spiegels af. Tijdens de uitzending van Mijn Restaurant zal ze voor het eerst in volle omvang op het scherm verschijnen. ‘Dat maakt het programma meteen veel realistischer’, lacht de publiekslieveling berustend. ‘Want geef toe, een anorexiapantiënte uit een restaurant zien buitenwandelen, geeft niet meteen vertrouwen in het kunnen van de chef, niet? Bovendien kan ik zo beter tegengewicht bieden aan het ego van jurylid Yves Desmet.’

Rani:
‘Nu kan ik beter tegengewicht bieden aan het ego van jurylid Yves Desmet’

Jurylid Aline Julia is alvast tevreden met de outing van Rani De Coninck: ‘Eindelijk zullen de kijkers doorhebben dat ik niet alleen veel slimmer maar ook veel aantrekkelijker ben dan alle andere programmamedewerkers samen!’