Het succes van de heruitzending België - USSR smaakt naar meer. Dat hebben ook de Nationale Bank en Wendy Van Wanten begrepen.

Nationale Bank publiceert groeicijfers 1988

Na het succes van de heruitzending België - USSR, herpubliceert de Nationale Bank de groeicijfers voor 1988. Dat moet het vertrouwen bij internationale investeerders opkrikken.

De heruitzending van de legendarische voetbalwedstrijd België – USSR lokte woensdagavond 177.000 kijkers. Het leverde nostalgische gevoelens op van glorieuze overwinningen en weemoed over de glansrijke triomf van de Rode Duivels, die na het WK in Mexico in cabrio’s door Brussel reden en als volkshelden werden onthaald. Een idee om ook die zegetocht te herhalen, werd ter elfder ure afgeblazen wegens wegenwerken.

Het precedent heeft echter ook andere instanties ertoe aangezet om de Belgen weer trots te maken op hun land. Zo zal via een samenwerking met de Nederlandse tv de allereerste uitzending van de Pin Up-club met Wendy Van Wanten weer worden uitgezonden. De Franstaligen zullen in samenwerking met de Duitstalige Gemeenschap de IJzertoren nog eens opblazen. En op uitdrukkelijke vraag van Prins Filip zal de VRT voortaan het laatavondjournaal in een herhalingslus de hele nacht hernemen.

Maar de meest indrukwekkende actie komt van de Nationale Bank. Die zal namelijk de economische groeicijfers voor 1988 nog eens publiceren om het vertrouwen van de internationale markten te verstevigen. In 1988 groeide de Belgische economie met 4,7 procent, vooral dankzij een bijzonder sterke prestatie van de bouwsector.

‘1988 was een sleuteljaar’, getuigt Fons Verplaetse, voormalig gouverneur van de Nationale Bank. Het was zo’n beetje het jaar waarop de ellende van de jaren zeventig en de grootste helft van de jaren tachtig stopte en de ellende van 1989 en de jaren negentig en die van daarna begon.’ Verplaetse merkt ook op dat 1988 het  jaar is van Glen Medeiro’s hit ‘nothing’s gonna change my love for you’. ‘Ook dat was memorabel’, zegt de econoom. ‘Volgens mij zullen Standard & Poor’s hier niets van terug hebben. Ik verwacht een hogere rating en een kleinere spread. Als dat niet helpt, herpubliceren we de groeicijfers van de jaren vijftig.’