In het zog van Barbara Van Dyck worden een hele hoop andere Leuvens onderzoekers op de kasseien gesmeten.

Tsunami van ontslagen aan KULeuven

Het ontslag van aardappelbevrijdster en onderzoekster Barbara Van Dyck bij de KULeuven heeft een ongeziene zuiveringsgolf in gang gezet aan de Alma Mater. De UGent lacht in haar vuistje.

Nu het personeel doorheeft dat een afwijkende mening volstaat om iemand te laten ontslaan, staan proffen en assistenten letterlijk te drummen om hun collega’s aan te geven bij het bestuur.

Onderzoekster Barbara Van Dyck werd onmiddellijk ontslagen nadat ze was ontmaskerd als één van de drijvende krachten achter Field Liberation Movement. Die actiegroep vernielde een proefveld met genetisch gewijzigde aardappelen in Wetteren. Vicerector Peter Marynen verdedigde dinsdag in De Ochtend op Radio 1 het ontslag van Van Dyck. Zijn belangrijkste argument daarbij was dat rector Mark Waer en hijzelf voorstander zijn van genetisch onderzoek.

‘Het is kort door de bocht te stellen dat dat niet betekent dat er aan de KULeuven geen ruimte zou zijn voor debat en andere meningen’, voegde de vicerector er nog aan toe. ‘Maar laat de beleidslijn duidelijk zijn: binnen onze instelling is er geen plaats voor wie de essentie van de vrije meningsuiting overtreedt door een andere visie aan te hangen dan die van het bestuur.’

De vicerector zette daarmee de poort open om nog meer dissidenten uit het personeelskorps te verwijderen. Het duurde niet lang voor de Leuvense proffen en assistenten dat begrepen hadden. Al snel stonden ze aan het rectoraat aan te schuiven met belastende dossiers tegen hun concurrerende collega’s.

Zo werd professor Peter Adriaenssens op staande voet ontslagen vanwege zijn uitspraken over het voormalige hoofd van de Inrichtende Overheid Roger Vangheluwe. Die konden volgens de KULeuven echt niet door de beugel. Professoren Rik Torfs, Paul Van Orshoven en Hugo Vandenberghe mochten gisteren inpakken omdat er in hun wetenschappelijk onderzoek te veel sporen van nuance werden teruggevonden.

Professor Paul De Grauwe mocht dan weer zijn kantoor niet meer betreden omdat hij de democratische instellingen ondergroef door zijn te ongenuanceerde uitspraken op de sociale netwerksite Twitter. Ook de dissidente professoren Koen Geens, Bernard Himpens en Stefaan Poedts staan al een tijdje op de zwarte lijst en mogen nog deze maand hun C4 verwachten.

Professor Peter Adriaenssens op staande voet ontslagen vanwege uitspraken over Roger Vangheluwe

De Universiteit Gent liet intussen weten het bestuur van de KULeuven voor 100 procent te steunen. ‘Hoe meer onderzoekers zij ontslaan, hoe zwakker hun concurrentiële positie’, zong rector Paul Van Cauwenberge. ‘Daar kan Gent alleen maar van profiteren. Als pluralistische universiteit zijn wij bereid om alle overlopers van de KULeuven op te vangen. Op voorwaarde dat ze publiekelijk afstand nemen van alle acties en handelingen van hun vorige werkgever.’

De Gentse rector gaf ook nog mee dat hij de proef met het patattenveld alleen daarom al voor herhaling vatbaar acht.