Minister van Volksgezondheid heeft beslist dat glasbakken voortaan een sticker moeten dragen om ouders te waarschuwen voor hun eigen lompheid.

Meisje van drie sterft onder te volle glasbak

Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) grijpt in nadat een Gents meisje van drie is komen te overlijden onder een glasbak. Vandeurzen wil waarschuwingsstickers invoeren.

Lieselotte Maesschalkx (3) uit de Aaiegemstraat in Gent overleed zondagavond toen haar papa Leon M. het leeggoed wou buitenzetten. Het handvat van de plastic doos waarin de lege flessen zaten, brak bij het optillen af, waardoor de glasbak op het hoofdje van Lieselotte belandde.

Volgens de wetsdokter was de hoofdwonde van het meisje te gruwelijk om te beschrijven, onder andere met een fractuur die het gezicht van het kind diagonaal in tweeën spleet en oogjes die door overdruk in de schedelholte uit hun kassen waren gefloept.

Het nieuws raakte nu pas bekend omdat het Gentse parket eerst wou onderzoeken of er kwaad opzet in het spel was. Aangezien het strafblad van vader Leon M. enkel een boete wegens lidmaatschap van de Socialistische Partij bleek te bevatten, gaat de Procureur des Konings ervan uit dat de man onschuldig is. Zodoende werd het lichaam van het slachtoffer vrij gegeven opdat de familie de nodige rouw kan betuigen.

Met nog net iets meer dan een jaar te gaan voor nieuwe gemeenteraadsverkiezingen reageerden plaatselijke politici geschokt op het nieuws. Uitdager van de paarse coalitie Siegfried Bracke (N-VA) liet op zijn blog weten dat hij nog een paar onderbroeken op overschot heeft als de ouders niet voldoende zakdoeken hebben om hun tranen te deppen.

Het ongeval veroorzaakte schokgolven tot in de Vlaamse regering. Minister Jo Vandeurzen wist te melden dat het sinds de gescheiden ophaling van afval de spuigaten uitloopt met ongevallen door kaduke glasbakken. ‘Er zijn geen statistieken beschikbaar, maar afgaande op een analyse van de Raad van State zou er iets schelen aan het principe van glasophaling. Onderzoek moet uitwijzen wat’, wist Vandeurzen gisteren te melden.

De minister stelt een structurele maatregel voor om het probleem aan te pakken. ‘Mijn administratie zal zo snel mogelijk een sticker opsturen naar elk gezin. Die zullen zij op hun glasbak moeten kleven. Op de sticker staat een waarschuwing om het aantal flessen per glasbak te beperken, hetzij door minder te drinken, hetzij door overtollige flessen in de glasbak van de buren te dumpen.’

Jo Vandeurzen (CD&V):
‘Gewicht van glasbak verlichten door minder te drinken of overtollige flessen in glasbak van buren te dumpen’

Volgens ex-politicus en hedendaags armoedebestrijder Jos Geysels (Groen!) moet Vandeurzen duidelijker keuzes maken om het probleem aan te pakken. ‘Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in een arm gezin geboren worden al van bij hun geboorte meer kans hebben om onder een glasbak te overlijden’, zegt Geysels. ‘De overheid zou met een sensibiliseringscampagne kunnen proberen de burger ertoe aan te zetten anders te gaan drinken, bijvoorbeeld meer uit plastic flessen.’