Babygiraf Muambe raakte zwaargewond bij een tuimelperte. Het onhandige dier moest met spoed geopereerd worden. (Foto Chris Wevers)

Hoeyberghs opereert babygiraf Planckendael

Babygiraf Muambe ging met succes onder het mes bij plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs. Het dier liep open beenbreuken op bij een valpartij. Gaia reageert met verbijstering op het nieuws.

Zondagochtend kregen bezoekers van dierenpark Planckendael babygiraf Muambe voor het eerst te zien. Door het mooie weer mocht het diertje, dat vandaag exact één week oud is, zijn kooi een eerste keer verlaten. Het publiek reageerde vertederd toen het hengstje weifelend de buitenlucht kwam opsnuiven. Maar al snel ontstond er ontsteltenis bij de kijklustigen. Ondanks zijn voorzichtige pasjes gleed het veulen uit en maakte het een gevaarlijke smak. Daarbij liep Muambe meervoudige breuken op aan de voorpoten. Een bejaarde man werd onwel toen hij bot door de huid van het dier zag priemen.

Ook Jeff Hoeybreghs, de plastisch chirurg bekend van het tv-programma De Wellnesskliniek, was als bezoeker getuige van de valpartij. Omdat het dier een angstwekkende hoeveelheid bloed verloor en er niet meteen een dierenarts ter plaatse kon komen, bood hij aan een spoedoperatie uit te voeren.

‘Ik kan dus méér dan borsten oplappen en vet wegzuigen’, grapte Hoeyberghs na afloop. Hoewel Muambe het eerste dier was dat hij ooit opereerde, twijfelde hij geen moment aan zijn kunnen. ‘Uiteindelijk komt het er altijd op aan om vel open te snijden en weer aan elkaar te naaien. Zolang je geen scharen of scalpels achterlaat, kun je eigenlijk weinig misdoen. (grijnzend) Ik heb nu trouwens zelf vastgesteld dat er anatomisch gezien meer verschil is tussen een man en een vrouw dan tussen een giraf en een mens. Ik durf te beweren dat een ‘echte’ dierenarts het niet beter had kunnen doen.’

Dierenrechtactivist Michel Vandenbosch van Gaia betwijfelt dat. ‘Een slager kent ook iets van anatomie, maar die nodig je toch niet aan de operatietafel?’, reageerde Vandenbosch. ‘Mijnheer Hoeyberghs heeft ongetwijfeld zijn verdiensten, maar een gewond dier laat ik liever over aan de zorgen van iemand die daarvoor opgeleid is. Wij stellen ons ook vragen bij de omstandigheden van het ongeval. Het is duidelijk dat Muambe nog enkele weken langer in zijn kooi had moeten blijven. Planckendael heeft het amusement van het publiek boven het belang van het dier geplaatst. Dat is van een verbijsterend cynisme.’

De kritiek van Vandenbosch schiet Hoeyberghs in het verkeerde keelgat. ‘Telkens als er een beestje pijn heeft, begint die vervelende man te janken’, steekt Hoeyberghs van wal. ‘Maar waarvoor dient een dierenpark anders dan om dieren te tonen? En glijden er ook in de vrije natuur geen dieren uit misschien? Dat heeft Michel Vandenbosch nog altijd niet begrepen.’

Jeff Hoeyberghs: ‘Een echte dierenarts had het niet beter kunnen doen’

Volgens Hoeyberghs hoeft de dierenrechtenactivist zich niet ongerust te maken over Muambe: die heeft de allerbeste zorgen gekregen. ‘Als Vandenbosch twijfelt aan mijn kwaliteiten, wil ik hem gerust eens onder handen nemen’, foetert de chirurg. ‘Gratis uiteraard, want die man ziet er niet uit alsof hij een inkomen heeft. Alleen al met zijn gezicht kan ik me enkele uren amuseren om het weer in de plooi te krijgen. Die borstjes halen we er ook af. De rommel onder zijn schedelpan scheppen we eruit en vervangen we door een smeuïge foie gras. Dan zal er eindelijk eens iets intelligents uit die man komen.’