Op Verloren Maandag trakteren Antwerpse cafébazen hun klanten op worstenbroden en appelbollen. Maar in heel wat cafés werd het lekkers vannacht gestolen. (Foto Accidental Hedonist)

Sperperiode voor worstenbrood en appelbollen doorbroken in Antwerpse cafés

Verloren Maandag verloopt dit jaar in mineur. Uit verscheidene Antwerpse cafés zijn de gratis worstenbroden en appelbollen gestolen. De politie vermoedt een wraakactie omdat sommige cafés dit weekend al worstenbroden aanboden en daardoor de sperperiode doorbraken.

Voor wie de traditie van Verloren Maandag hoog in het vaandel draagt, is het dit jaar in Antwerpen een zwarte maandag. Onbekenden drongen vannacht de cafés Den Engel en Den Bengel binnen. De kassa’s lieten ze onaangeroerd, maar ze namen wel de volledige voorraad worstenbroden en appelbollen voor Verloren Maandag mee. Het gaat om minstens duizend stuks in totaal.

Cafébaas Johannes De Jonghe van Den Bengel was maandagmorgen een gebroken man. ‘Honderden klanten rekenen op ons voor hun traditionele worstenbrood vandaag. Dat bieden we al jaren gratis aan. Dit jaar moesten onze stamgasten helaas hun gerief op een ander zoeken.’

Het heeft er veel van weg dat de diefstal een wraakactie van de Antwerpse bakkers is. Ook zij verkopen rond deze tijd worstenbrood. Normaal gezien piekt hun verkoop ook in het weekend voor Verloren Maandag, omdat de cafés dan nog geen worstenbrood gratis uitdelen aan hun klanten. Dit jaar doorbraken echter heel wat horeca-zaken de sperperiode, waardoor ze het gras wegmaaiden voor de voeten van de bakkers.

‘Waar de brouwer is, kan de bakker niet zijn’,  vat politiechef Eddy Baelemans de situatie samen. ‘De laatste jaren stellen we een stijging vast van het aantal meldingen van kleine vergrijpen tussen beide beroepsgroepen. Hoewel we nog geen concrete aanwijzingen hebben, sluiten we niet uit dat ook aan dit incident de vete tussen bakkers en caféuitbaters ten grondslag ligt. De oorlog tussen de twee clans wordt alleen maar brutaler.’

Op de Grote Markt troept inderdaad al de hele voormiddag een groeiende groep mensen samen. Gepensioneerd leerkracht en autodidactisch heemkundige Staf Dezwyger is ontgoocheld. ‘De eerste maandag na Driekoningen eten alle Antwerpenaren worstenbrood en appelbollen, een traditie die al teruggaat tot de dertiende eeuw, toen de Antwerpse stadsambtenaren hun eerste betaalde verlofdag kregen. Ik vier die traditie al jaren in mijn vaste café hier.’

Maar Dezwyger moet erkennen dat de gebruikelijke feeststemming plaats heeft gemaakt voor ongeloof, verdriet en woede.En alhoewel het politieonderzoek eigenlijk nog moet beginnen, heeft postbeambte op rust Ronny Zaeman al een verklaring klaar: ‘Ik weet genoeg. Volgens mij is het een complot van die poepsjieke bakkers. Die kunnen er niet tegen dat we hier een gratis worstenbroodje krijgen. Ze hebben liever dat iel Antwaarpe voor hun deur komt aanschuiven om hun veel te dure worstenbroodjes en appelbollen te kopen.’

Ronny Zaeman: ‘Volgens mij is het een complot van die poepsjieke bakkers’

Unizo Antwerpen, dat zowel de bakkers als de cafébazen onder zijn leden telt, riep gisteren op tot kalmte en vroeg geen overhaaste conclusies te trekken.