Om de shockerende kerstboodschap te verzachten, zal koning Albert ook de lotto voorspellen voor zijn onderdanen.

Koning Albert overwoog eigen godsdienst op te richten

Koning Albert heeft ernstig met het idee gespeeld met een tweede vrouw te trouwen en daarvoor een eigen godsdienst op te richten. Dat biecht hij volgens ingewijden morgen op in zijn jaarlijkse kersttoespraak.

Het heeft niet veel gescheeld, of koning Albert had eind jaren negentig gebroken met Rome en een eigen godsdienst opgericht waarin polygamie was toegestaan. Hij zou dan hoofd worden van de Belgische kerk, naar het voorbeeld van de Britse koningin. Zij leidt de Anglicaanse kerk, ook wel de Church of England genoemd.

De koning verwees al in bedekte termen naar die plannen in zijn kersttoespraak van 1999. Toen zei hij: ‘De koningin en ikzelf hebben teruggedacht aan heel gelukkige tijden, maar ook aan de crisis die ons koppel heeft doorstaan, nu 30 jaar geleden. Samen, zijn wij erin geslaagd die moeilijkheden te boven te komen en hebben wij sedert lang een diepe liefde en eendracht kunnen herwinnen. Die crisisperiode werd ons onlangs in herinnering gebracht. Daar wensen wij niet verder op in te gaan; zij behoort tot ons privéleven.’ Iedereen dacht toen dat de koning het toen had over zijn onecht kind Delphine Boël, ondertussen een Londen residerende kunstenares.

Intimi van de entourage van de koning laten nu echter verstaan dat het om meer ging. Net zoals in 1533 Hendrik de Achtste tegen de zin van de paus met Anna Boleyn trouwde, en zich daardoor afscheurde van de katholieke kerk, speelde Albert met het plan om gewoon een tweede keer te trouwen, met barones Sybille Michèle Emilie de Selys-Longchamps.

In het onvermijdelijke gevolg – een schisma met Rome en de excommunicatie van Delphine Boël – zag de koning eerder een opportuniteit dan een probleem. Polygamie zou dan namelijk mogelijk worden. Bovendien zou het misschien zelfs populair overkomen om tegen de paus te zijn, dacht de vorst. Het had dan ook heel wat voeten in de aarde om de koning op andere gedachten te brengen. Kardinaal Danneels, zijn echtgenote koningin Paolo en zijn schoonzus koningin Fabiola hebben na lang praten koning Albert uiteindelijk van zijn plannen afgebracht om een ‘Henkrik de achtsteke te doen’, zoals de vorst het grappend omschreef.

Het zit de koning volgens ingewijden al langer hoog dat iedereen zijn kersttoespraak van 1999 verkeerd interpreteert. Dat hij net nu een toespeling zal maken op wat meer dan tien jaar geleden gebeurde, komt omdat journalist Mario Danneels aan een boek werkt waarin hij de plannen voor de Belgische kerk onthult. De koning wil die publicatie voor zijn en zal daarom morgen op een helderdere manier communiceren dan in 1999, meent royalty-watcher Lynn Wesenbeek. Ze vreest dat de boodschap hard zal aankomen bij veel fans van het koningshuis.

Velen zullen geschokt zijn door de kerstboodschap. Daarom zal de koning de pil vergulden door in bedekte termen de winnende combinatie van de eerste lotto-trekking na kerstavond te voorspellen

Volgens de VTM-presentatrice beseft het paleis dat maar al te goed. ‘Op voorstel van prins Filip zal de koning daarom de pil verzachten door een hint geven over de winnende combinatie van de eerste lottotrekking na Kerstmis. Zo wil het paleis de controversiële religieuze boodschap milderen’, aldus Wesenbeek. De eerste letter van iedere zin van de kerstboodschap zal een hint zijn naar de plaats van die letter in het alfabet. Wie op die manier zijn lottoformulier invult, wacht een vreugdevol 2011, verwacht Lynn Wesenbeek.