Wanneer op kerstavond zijn radiostilte afloopt, zal Monseigneur Leonard proberen homo’s, aids-lijders, alleenstaande moeders en moslims in één lange Latijnse volzin te schofferen.

Katholiefair opent deuren in Antwerpen

Een Roger Vangheluwe-inleefpakket? Of liever samen met Broederlijk Delen een dag hongeren als een echte Afrikaan? Vanaf dit weekend - de voorlaatste zondag van de advent - wordt het allemaal mogelijk in de allereerste Katholiefair.

In Antwerpen start dit weekend Katholiefair, een beleefbeurs voor ongelovigen. De organisatoren willen mensen op een laagdrempelige manier met het katholieke geloof in aanraking laten komen. Ze hopen met het initiatief de felgeplaagde kerk in België opnieuw positief in het nieuws te brengen.

Het lijkt een patent te worden van de stad Antwerpen, grootse evenementen organiseren voor een onbestaande doelgroep. De Night of the Proms laat het sportpaleis meer dan tien keer per jaar vollopen met mensen die doorgaans niet graag klassieke muziek horen. Op de boekenbeurs is het elke dag over de koppen lopen. Tienduizenden mensen kopen er boeken die ze daarna volgens recent onderzoek van Boek.be bijna nooit lezen. Marketeers noemen dit het “We zijn er toch bij geweest!”-effect.

Dat overtuigde de Antwerpse bisschop, monseigneur Johan Bonny, om voor de katholieke kerk een gelijkaardig initiatief te starten. Katholiefair wordt daarom een beurs die draait rond het geloof, maar die in de eerste plaats mikt op de grote groep Vlamingen die warm noch koud worden van Jezus, maar er wel bij willen zijn.

De organisatie is in handen van het evenementenbureau Deveuster. Zij pakken katholiefair als een groot indoor geloofsfestival aan. Centraal staat de grote kerkhal waar elke dag één van de grote namen van het katholieke geloof een misviering zal ‘opvoeren’. De Zuid-Afrikaanse bisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu en oud-kardinaal Godfried Danneels hebben toegezegd. Onder andere Will Tura, Milc Inc., Deus en Jesus and the Mary Chain zorgen voor de muziek.

Voorts zijn er heel wat stands waar katholieke organisaties zichzelf zo creatief mogelijk zullen voorstellen. De Christelijke Mutualiteit nodigt gebedsgenezers uit. Bij Broederlijk Delen kan je een dag honger lijden zoals een echte Afrikaan. De kloosterorde van de Arme Klaren strikte Piet Huysentruyt om workshops ‘koken met eieren’ te geven. Daarnaast zijn er miswijn-proeverijen. Aartsbisschop André Léonard zal zijn herderlijke brieven signeren in het Latijn. Zijn ex-woordvoerder Mettepenningen, die met hem in conflict kwam en zei dat Leonard een spookrijder is geworden in de kerk, is bereid gps-en in te spreken.

De komst van Mettepingen is geen toeval. Op kerstavond organiseert Katholiefair een exclusief verzoeningsevenement tussen Léonard en Mettepenningen. Net voor middernacht kan iedereen in het Antwerpse voormalige bouwpaleis mee komen aftellen. Om twaalf uur is er dan een groot vuurwerk. Daarna belooft aartsbisschop Léonard verbaal vuurwerk. Zijn gedwongen radiostilte loopt dan af. Ter ere van dit heugelijke moment zal hij proberen homo’s, aids-lijders, alleenstaande moeders en moslims in één lange Latijnse volzin te schofferen.

Op kerstavond organiseert Katholiefair een exclusief verzoeningsevenement tussen Léonard en Mettepenningen

Naast die apotheose wordt ook veel belangstelling verwacht voor het zogenaamde Vangheluwe-inleefpakket. Dat komt neer op een dagje relaxen in de nagebouwde abdijtuin van West-Vleteren, één hectare ommuurde rust in het katholiefair-circus. Voor een kleine meerprijs kan de rustzoekende genieten van een degustatiepakket trappisten.

Katholiefair loopt de laatste tien dagen van de advent tot en met tweede kerstdag in het voormalige Antwerpse bouwpaleis.