Charmezanger Christoff legt in zijn jongste album 'Hou me vast' uit hoe we onze welvaart kunnen bestendigen. © VRT

Charmezanger Christoff ontwikkelt een nieuw economisch systeem: ‘Basisinkomen voor rijke zelfstandigen’

Charmezanger Christoff heeft een nieuw economisch systeem bedacht waar iedereen beter van wordt. ‘Zelfstandigen moeten niet betaald worden voor hun prestaties, maar volgens hun levensstandaard.’

Christoff:
‘Ik droom ervan om ooit minister van Financiën te worden, erg moeilijk lijkt het me niet’

We moeten de economie volledig herdenken, want anders rijden we onszelf in de afgrond, waarschuwt charmezanger Christoff De Bolle. ‘Op mijn jongste album Hou me vast leg ik uit hoe we de ommezwaai kunnen maken naar een duurzame economie waarin de zwaksten kunnen overleven zonder dat de rijken één cent moeten inleveren. Want is dat niet de ideale wereld waar we allemaal van dromen?’

Volgens Christoff is een basisinkomen voor rijke zelfstandigen de beste manier om onze welvaart vast te houden. ‘Zodra zij door keihard te werken een bepaalde levensstandaard hebben bereikt, zou de staat hen daarvoor moeten belonen. Zelfstandigen hebben het meeste te verliezen als de consument plots kiest voor een ander, maar daarom niet beter product’, analyseert Christoff. ‘Ergens is het onrechtvaardig dat consumenten zoveel keuzevrijheid hebben.’

Economen zetten de ideeën van Christoff vijf jaar geleden nog weg als utopisch, maar ondertussen zijn almaar meer rijke zelfstandigen overtuigd van zijn radicaal nieuwe visie, zoals Marc Coucke en Jeroen Piqueur.

Rake analyse

Minister van Financiën Johan Van Overveldt (N-VA) noemt de ideeën van Christoff ‘boeiend’. ‘Ik apprecieer het dat ondernemende muzikanten meedenken over het economisch weefsel van dit land’, laat Van Overtveldt weten. ‘Het was me al opgevallen dat Christoff een rake analyse maakte in zijn single ‘Ik ben toch geen bank’ uit 2015 (zie onderaan, nvdr).’

Christoff noemt Van Overtveldt één van zijn grote voorbeelden. ‘Ik droom er zelf van om ooit minister van Financiën te worden, erg moeilijk lijkt het me niet’, geeft de zanger toe. ‘Ik denk dat je vooral goed moet kunnen acteren als je een hoop verzonnen cijfermateriaal komt voorlezen in het parlement. Acteren ligt me wel.’