Uit vreugde over het staakt-het-vuren steekt een Oekraïense militair een portie vuurwerk af.

Oost-Oekraïne viert met vuurwerk en parades

Nadat het nieuws over een tijdelijk vredesbestand in Oekraïne bekend raakte, werd massaal feestgevierd in Oost-Oekraïne. Door vuurwerk en schoten in de lucht met kalasjnikovs vielen al minstens vijf doden.

Op 15 februari is het zover: dan stoppen alle partijen in Oekraïne met schieten. Met gepaste trots en vreugde kondigden de presidenten van Rusland en Oekraïne het staakt-het vuren aan na nachtelijke onderhandelingen.

Onmiddellijk nadat het nieuws over een nakend bestand tussen de rivaliserende partijen bekend raakte, vierden de inwoners van onder meer Luhansk en Donetsk uitbundig feest. ‘Het was prachtig om zien’, getuigen internationale waarnemers. ‘Overal weerklonken er kreten van opwinding. De hele nacht werd de hemel verlicht door feestelijke knallen en renden er mensen door de straten. Eigenlijk is er voorlopig weinig verschil met de oorlog.’

Ook de enorme militaire aanwezigheid in en rond de steden baart de internationale waarnemers geen zorgen. ‘Op elke feestdag worden hier militaire parades gehouden. Bij ons beschouwen de meeste mensen dat allemaal als een ouderwetse poppenkast, maar hier leeft dat soort dingen nog. We moeten die mensen de vrijheid laten om hun vreugde te beleven volgens de cultuur die hier gebruikelijk is.’

Toch is niet iedereen tevreden met een mogelijk staakt-het-vuren. De etnisch Russische rebellen die strijden voor onafhankelijkheid vinden 15 februari nog veel te vroeg om de wapens neer te leggen. Generaal Yan Kazemirovich: ‘Oorlog voeren is al lastig genoeg, als men ons ook nog onrealistische deadlines oplegt om onze militaire conflicten te beslechten, wordt het helemaal mooi.’

Waarnemers:
‘De hele nacht werd de hemel verlicht door feestelijke knallen en renden er mensen door de straten’

Het Oekraïense leger kan evenmin garanderen dat zijn doelstellingen tegen 15 februari bereikt zullen zijn. Generaal Valeriu Gaichuk:‘Politici moeten beseffen dat oorlog geen haastwerk is. Om de veiligheid te kunnen garanderen, moeten we de tijd en de ruimte krijgen om onze operaties zorgvuldig te plannen en uit te voeren.’