Architecten zullen skipistes, sneeuwkanonnen en bobsleecircuits toevoegen aan het BAM-tracé.

Winterspelen van 2022 naar BAM-tracé

Het Internationaal Olympisch Comité heeft de Winterspelen van 2022 toegekend aan het BAM-tracé van Antwerpen. Het dossier van de Oosterweelverbinding bleek sterker dan dat van Krakau en Beijing.

Kris Peeters:
‘Internationale gemeenschap beloont onze durf en ondernemingszin’

‘Het BAM-tracé is vernieuwd, gedurfd en ligt ook vlakbij één van de best bereikbare steden van Europa’, zegt Thomas Bach, voorzitter van het IOC. ‘Bovendien heeft Antwerpen een Olympische traditie.’

Het nieuws is een opsteker voor de Vlaamse regering, die onder vuur ligt wegens het koppige doorzetten met het BAM-tracé. ‘De internationale gemeenschap beloont onze durf en onze ondernemingszin’, vindt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). ‘Kritiek zal er altijd zijn, maar dit bewijst dat we wereldwijd worden erkend voor onze innovaties.’

Luchtkasteel

De architecten van het BAM-tracé, dat de Antwerpse stadsring zal sluiten, zullen aan de verbinding skipistes, schansen en bobsleecircuits toevoegen. Disciplines als biatlon zullen plaatsvinden in het verlaten Doel en schaatsnummers kan men in het Sportpaleis organiseren. Antwerpen zal sneeuwkanonnen aankopen in het geval dat de winter te mild is.

Wel krijgt het IOC kritiek wegens de controversiële keuze. ‘Het BAM-tracé is er nog niet eens’, zei Krzysztof Kowalski, die zijn ontgoocheling om het verlies van Krakau niet wil verbergen. ‘Dit is het zoveelste luchtkasteel dat door het IOC wordt geselecteerd.’

Ravitaillering

Ook burgervereniging Straten Generaal, die hevig tegen het BAM-tracé gekant is, is niet te spreken over de toekenning: ‘Wat voor overlast gaat dat weer teweegbrengen? De gewone mens zal de dupe zijn als er zo’n peperdure skipiste in zijn tuin wordt aangelegd.’ Oppositiepartij Groen schaart zich volmondig achter die kritiek.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) plaatst de zaak in een historisch perspectief: ‘In 2022 zal het 102 jaar geleden zijn dat de Olympische Spelen naar Antwerpen kwamen. Hun terugkeer zullen we uitgebreid vieren. Dat betekent een ravitaillering van de stadskern, heel wat werkgelegenheid en geeft de architecten ook een strenge deadline.’

Belgisch premier Elio Di Rupo (PS) heeft Antwerpen geluk gewenst. In de Wetstraat doet het gerucht de ronde dat het Olympische succes van het BAM-tracé enkele Waalse politici geïnspireerd zou hebben om een bod te overwegen om de Winterspelen van 2030 of 2034 naar de Oostkantons te halen.