De klagers kunnen jetons ter waarde van 45.000 euro verteren op de Sinksenfoor.

Klagers foor ontvangen 45.000 euro in jetons

Het Antwerpse stadsbestuur geeft de zes klagers tegen de Sinksenfoor op de Gedempte Zuiderdokken een hoeveelheid jetons ter waarde van 45.000 euro. Zo betaalt de stad hun gerechtskosten terug.

De betaling van de jetons past in de overeenkomst die Antwerpen sloot met zes mensen die een klacht hadden ingediend tegen de komst van de Sinksenfoor op de Gedempte Zuiderdokken. Na een heel circus begint de kermis morgen alsnog op haar traditionele locatie.

Aanvankelijk ontkende het stadsbestuur dat de klagers een financiële tegemoetkoming hadden gekregen, maar nu blijkt dat ze nog vóór aanvang van de Sinksenfoor samen 45.000 euro ontvangen, weliswaar in jetons.

‘En dat ter compensatie van hun procedurekosten. Het gaat hier immers om steenrijke mensen die door hun vele investeringen in vastgoed en rechtszaken geen geld meer overhebben om naar de kermis te gaan’, legt schepen van Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde (N-VA) uit. ‘Het is de normaalste zaak van de wereld dat de stad een vergoeding voor rechtspleging uitbetaalt in plastic schijfjes die een zekere geldwaarde hebben. Het klinkt absurd, maar het is rechtsgeldig.’

Rob Van de Velde:
‘De klagers kunnen hun jetons vergokken in de lunaparken of omruilen voor vettigheden’

Van de Velde benadrukt dat de hoop jetons – het gaat om 135.000 schijfjes – geen tegemoetkoming is. ‘Al geef ik toe dat het een semantische kwestie blijft. Feit is: iedereen wint. De klagers krijgen een compensatie. Ze kunnen hun jetons vergokken in de lunaparken of omruilen voor vettigheden. De jetons gelden ook voor alle spectaculaire attracties waarbij één of andere luizigaard de hele tijd roept van “Roulez, roulez!” De foorkramers zijn ook content en op het einde van de rit, roomt de stad de winsten af en is werkelijk iedereen blij.’

Iedereen, behalve de sp.a-oppositie. ‘Wij verzetten ons tegen subsidies voor rijke mensen, zeker als dat gebeurt in de vorm van jetons. Jetons zijn een typisch betaalmiddel voor de lage, ongecultiveerde klassen die wij ondanks alle bewijs van het tegendeel nog altijd tot ons kiespubliek rekenen’, zegt Yasmine Kherbache. ‘We kunnen niet dulden dat de rijken met onze symbolen gaan lopen. De jeton is niet van iedereen.’