Het wisentkalfje had een kort, maar gelukkig leven. Toen passeerde er een nest West-Vlamingen en was het gedaan met de vreugde.

West-Vlaams gezin peuzelt bizonkalfje op

Een gulzige West-Vlaamse familie heeft het pasgeboren wisentkalfje van Bellewaerde opgepeuzeld. 'Dit spijtige voorval leert ons veel bij over de West-Vlaamse eetgewoonten', zeggen biologen enthousiast.

De Europese bizon of wisent is een uiterst bedreigde diersoort. Zelfs in gevangenschap lopen er niet veel exemplaren meer van rond. Daarom was de vreugde in het Ieperse pret- en dierenpark Bellewaerde ook zo groot toen er een schattig kalfje ter wereld kwam.

Helaas was diezelfde vreugde van korte duur. Vanmiddag passeerde een West-Vlaams gezin – papa betonboer, mama huissloor en de drie kinders zo rotverwend als iets – de bizonkooi. Doordat de kinderen al de hele tijd liepen te zeuren dat ze zo’n vreselijke honger hadden, was vader danig uit zijn hum. Zozeer zelfs dat hij ondanks zijn obese lichaamsbouw over de omheining kroop, het weerloze kalf vastgraaide en er weer vandoor ging vóór de verbouwereerde wisentkoe Esperança goed en wel besefte wat er was gebeurd.

Niet veel later bleef er van het kalfje niet veel meer over dan een grondig afgekloven skelet. De West-Vlaamse familie had zelfs de hersentjes van het diertje opgelepeld. Met een flinke schep mayo dan nog.

‘We waren ons van geen kwaad bewust’, zegt Godelieve Vanburen (47). ‘Dat beestje zag er zo lekker uit. Wisten wij veel dat het bedreigd was. Wat is dat nu voor een dom idee om zo’n zeldzaam dier uit te stallen in een pretpark? Dat is erom vragen. Moeten mijn kinderen verhongeren, misschien?’

De eigenaars van Bellewaerde zijn onthutst door het verlies en onderzoeken of ze de geleden schade kunnen verhalen op het West-Vlaamse gezin. ‘Dit mooie kalfje had een hoop extra bezoekers naar ons park kunnen lokken. Nu kan dat niet meer. Door de gedachte aan de potentiële winsten die ons door de neus werden geboord, lijden wij morele schade’, zegt een woordvoerder van Compagnie des Alpes, het Franse moederbedrijf van Bellewaerde.

Biologen zijn echter verheugd. ‘Dit spijtige voorval leert ons veel bij over de West-Vlaamse eetgewoonten’, zegt professor Dirk-Jan Armagneau (UGent). ‘West-Vlamingen zijn niet zeldzaam, maar over hun gedrag is weinig bekend. Ze hebben geen noemenswaardige paartijd en toch kweken ze als konijnen. In het wild is hun eetgedrag moeilijk te observeren.’

Dirk-Jan Armagneau:
‘West-Vlamingen zijn niet zeldzaam, maar over hun gedrag is weinig bekend’

Daarom zijn de wetenschappers ook zo opgetogen over de faciliteiten die Bellewaerde biedt. ‘Iedere dag laten duizenden onwetende gezinnen zich vrijwillig opsluiten in het park. Niet-West-Vlamingen mogen na een grondige screening in allerlei testopstellingen weer naar huis, maar de West-Vlaamse gezinnen bewaren we voor verdere experimenten.’