Oekraïens president Viktor Janoekovitsj boycot het EK-voetbal in zijn land omdat er te veel ondemocratische regimes aanwezig zullen zijn.

Ook Oekraïne boycot EK voetbal in eigen land

Het komende Europees kampioenschap voetbal zal zonder gastland Oekraïne plaatsvinden. Oekraïne boycot het EK omdat de deelnemende landen almaar schendingen tegen de mensenrechten begaan.

Het Oekraïense nationale elftal zal niet te bewonderen zijn in eigen land. Dat heeft de Oekraïense Nationale Voetbalbond beslist in samenspraak met de Oekraïense regering. President Viktor Janoekovitsj stelt dat zijn land onherstelbare imagoschade zou lijden indien het te nadrukkelijk geassocieerd wordt met landen die een loopje nemen met de mensenrechten en de democratie.

‘De ondraaglijke besparingen die sommige van de deelnemende landen hun burgers opleggen, zijn mensonterend’, argumenteert Janoekovitsj. ‘Ze brengen de koopkracht in dusdanig gevaar dat er nauwelijks nog gesproken kan worden van een menswaardig bestaan. Bovendien worden de besparingen opgelegd door een instituut dat niet democratisch verkozen is. Dat is alle schaamte voorbij en helemaal tegenstrijdig met de Oekraïense opvattingen over democratie.’

‘In andere landen laten presidenten hun verkiezingscampagne steunen door moorddadige regimes. Door die steun in dank te ontvangen impliceren ze genegenheid voor dergelijke regimes’, werpt Janoekovitsj op. ‘Daarnaast worden ex-presidenten van sommige landen behandeld alsof ze het vuil van de straat zijn. De zogenaamde processen die ze krijgen, gaan tegen alle Oekraïense principes in om ex-staatsleiders met de grootste achting te behandelen. Tegen de nationale ploegen van dergelijke verwerpelijke regimes wil Oekraïne niet spelen.’

Het Oekraïense staatshoofd wijst erop dat er slechts één land deelneemt aan het EK waar de democratie zegeviert. ‘Dat is buurland Rusland. Presidenten worden daar op een eerlijke manier verkozen en tegenstanders krijgen de kans om op eerbiedwaardige wijze oppositie te voeren. Rusland is de modelstaat waar Oekraïne zich op richt.’

Vikto Janoekovitsj:
‘Tegen de nationale ploegen van verwerpelijke regimes wil Oekraïne niet spelen’

De Oekraïense regering concludeert dat er slechts één optie is: ‘Het Oekraïense elftal zal de wedstrijden boycotten. Ook zal er geen officiële Oekraïense regeringsdelegatie zijn om EK-wedstrijden bij te wonen.’ De geplande matchen zullen wel gewoon doorgaan. ‘We hebben niet voor niets smeergeld aan de UEFA betaald en een loopje genomen met de veiligheidsvoorschriften in de stadions’, besluit Janoekovitsj.