Jef Vermassen wordt opgevist als jurylid in de Kasteelmoord. 'Mijn aanwezigheid betekent een kwalitatieve opwaardering van de assisenjury.'

Vermassen jurylid op proces Kasteelmoord

Op het assisenproces over de Kasteelmoord zal Jef Vermassen deel uitmaken van de jury. Dat heeft de zelfverklaarde foefeladvocaat aangekondigd tijdens een kortstondige mediastop.

Op het uiterste nippertje is het Brugse gerecht erin geslaagd om Jef Vermassen aan boord te houden als personage in de Kasteelmoord. Die fel gemediatiseerde moordzaak heeft haar populariteit mee te danken aan de aanwezigheid van de extraverte strafpleiter.

‘Ik heb een akkoord bereikt met het Brugse hof van assisen. Men zal mij vragen om als jurylid te zetelen in het proces over de moord op Stijn Saelens’, zo meldde Vermassen gisteren op een persconferentie waar journalisten wegens een eenzijdige mediastop geen vragen mochten stellen.

Tot voor kort was de erudiete Vermassen de advocaat van André Gyselbrecht. Die dokter uit Ruiselede heeft zijn schoonzoon laten neerkogelen, maar hield aanvankelijk vol dat hij niets te maken had met de zogenaamde Kasteelmoord. Zelfs een intelligente gozer als Vermassen liet het zich met gemak op de mouw spelden. ‘Maar toen heb ik mijn eigen boek, het voortreffelijke Moordenaars en hun motieven, nog eens herlezen en kwam ik tot het inzicht dat mijn cliënt zo schuldig is als iets’, erkende Vermassen zijn dramatische vergissing. ‘Daarom heb ik mij teruggetrokken, onder het voorwendsel van een belangenconflict.’

Dat belangenconflict was ontstaan toen weduwe en dochter Elisabeth Gyselbrecht zich burgerlijke partij stelde. Juridisch gezien werd zij zodoende de tegenstreefster van haar vader. Vermassen was de advocaat van Elisabeth toen die zich vorig jaar wilde laten scheiden van Stijn Saelens. Omdat een scheiding fiscaal niet bijster interessant is, bleef het koppel toch tezamen. Dat de gevierde assisenpleiter nu tegenover zijn voormalige cliënte zou komen te staan, vond zelfs hij een beetje te gortig. ‘Vandaar dat ik in alle waardigheid mijn schop heb afgekuist als raadsman van André Gyselbrecht, die door mijn onbesuisde uitlatingen diep in de puree zit.’

Dat Vermassen toegezegd heeft om in de jury te zetelen, is goed nieuws voor het Brugse gerecht. ‘Dankzij Jef zullen de kijkcijfers hoog blijven. Dat is positief voor het imago van onze rechtbank’, zei persmagistraat Firmin Moorthamers trots. ‘Zo kunnen we Brugge internationaal profileren als een mooie bestemming waar gerechtigheid geschiedt.’

Persmagistraat Firmin Moorthamers:
‘Dankzij Jef zullen de kijkcijfers hoog blijven’

‘Ik stel mij volstrekt onafhankelijk op. Met een onbevooroordeelde geest zal ik beoordelen hoe extreem schuldig de beklaagden zijn’, beloofde Vermassen plechtig. ‘Dat men mij opvist als jurylid komt de rechtspraak ten goede. De meeste ingezworenen begrijpen weinig tot niets van een juridische procedure. Ik kan hen het een en ander uitleggen in eenvoudige, slechts licht manipulatieve bewoordingen. Mijn aanwezigheid betekent een kwalitatieve opwaardering van de assisenjury.’

Nadat de mediastop afgelopen was, mochten journalisten vragen stellen over het nieuwe boek waaraan Vermassen werkt. De voorlopige titel luidt: Waarom de mensen mij zo graag zien en ik hen ook.