De rol van hoofdacteur Matthias Schoenaerts wordt opnieuw ingesproken door Luk De Bruyker, onder andere bekend van Pierke Pierlala.

‘Rundskop’ als ‘Uufflakke’ in Gentse cinema’s

Doordat Rundskop genomineerd is voor een Oscar verschijnt de film weer in de Belgische cinemazalen. De Gentse Studio Skoop projecteert een versie met Gentse overdubs. 'Anders is de film te boers.'

Het tragikomische landbouwersepos Rundskop was de best bekeken film van 2011, maar deed het in Gent opvallend slecht. ‘De Gentenaars lieten de film links liggen’, zegt Myriam Dassonville, woordvoerster van Kinepolis. ‘Het weinige volk dat kwam kijken, bleek te bestaan uit Oost-Vlaamse provincialen die speciaal naar de grote stad afzakten om een film over hun leefwereld te zien. We hebben het dan bijvoorbeeld over agrariërs uit Evergem en veehandelaars uit Hamme. De statistieken leren ons ook dat de meeste kijkers supporters van Club Brugge waren.’

‘Wij hebben de film zelfs niet opgenomen in onze programmatie‘, bekent Walter Vander Cruysse, exploitant van Studio Skoop. ‘Een testscreening wees uit dat het verhaal te boers was voor het hoogopgeleide en geciviliseerde Gentse publiek. West-Vlamingen én Limburgers in één film, daar kom je hier niet mee weg.’

Maar nu kan de Gentse arthousebioscoop het succes van Michaël Roskams debuut niet langer negeren. ‘Een Oscarnominatie lokt volk, zelfs als het gaat om een Vlaamse boerenfilm of een klef Italiaans snottersaga‘, beseft Vander Cruysse.

Om tegemoet te komen aan de verfijnde grootstedelijke smaak wordt de hele film wel in het Gents gedubd. ‘Behalve de rol van de West-Vlaamse boeren natuurlijk. Een West-Vlaming die Gents spreekt, komt niet geloofwaardig over. Het publiek zou geaffronteerd zijn’, legt Vander Cruysse uit.

De Gentse actrice Barbara Sarafian mag haar eigen rol, de politie-inspectrice Eva Forrestier, opnieuw inspreken. Daar is ze blij om. ‘Ik denk dat mijn personage in het Gents waarachtiger zal overkomen’, speculeert Sarafian. ‘In het origineel sta ik toch net iets te truttig te acteren.’

Om tegemoet te komen aan het verfijnde publiek wordt de hele film in het Gents gedubd

De rol van Matthias Schoenaerts, de gecastreerde hormonenpatser Jacky Vanmarsenille, wordt ingesproken door Luk De Bruyker, die internationale bekendheid verwierf als Pierke Pierlala.

Vanaf zaterdag wordt Uufflakke, zoals de film voortaan zal heten, getoond in de Studio Skoop. Mogelijk zullen andere zalen volgen. Ook Cinema ABC is geïnteresseerd, op voorwaarde dat Roskam de film zodanig hermonteert dat de focus meer komt te liggen op de castratiescène.