Olli Rehn haalt uit naar Paul Magnette: 'Mag ik er hem aan herinneren dat Europa bestaat uit twee democratieën: Wallonië en de rest van de Europese Unie.'

Europa werkt aan toekomst zonder Wallonië

Prominente Europeanen hebben zich verenigd om een toekomst zonder Wallonië uit te tekenen. Na jaren van Franstalige onderdrukking wil de Europese Unie zich losscheuren van de arrogante Walen.

De communautaire spanningen tussen Wallonië en de rest van Europa steken andermaal de kop op. Ruim anderhalf jaar lang waren Waalse politici afgeleid door een aanslepend conflict met het opstandige Vlaanderen, maar nu kunnen ze hun aandacht weer volop op de Europese Unie richten, waar een steeds sterker zelfbewustzijn opflakkert.

De Europese leiders zijn de Waalse bemoeienissen beu. ‘Europa moet zelfstandig zijn financiële en economische beleid kunnen uitstippelen, met duidelijke en concrete plannen‘, opperde commissaris van Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn onlangs nog. ‘De kiezer heeft gekozen voor een confederaal Europa en fiscale autonomie. Wallonië moet de soevereine wil van het Europese volk respecteren.’

De uitspraken van Rehn veroorzaakten een storm van verontwaardiging in Franstalig België. ‘Wij zullen blijven zeggen: Olli Rehn, u vergist zich, de politiek die u voert, is niet de juiste. U mag geen beleidskeuzes maken waar Wallonië armer van wordt. Er moet een eind komen aan de miljardentransfers naar Europa op de rug van het Waalse volk’, zo reageerde een felle Paul Magnette (PS), federaal minister van Overheidsbedrijven. ‘Het is niet omdat Europa iets eist, dat Wallonië daarop moet ingaan. Wij zijn geen vragende partij voor een overdracht van bevoegdheden naar Europa.’

Rehn liet zich niet van de wijs brengen en stelde zich vragen bij de democratische legitimiteit van de regering waarin Magnette zetelt. ‘Wie kent Paul Magnette? Heeft hij wel een pagina op Wikipedia die meer is dan een stub? Wie heeft ooit zijn gezicht gezien? Waar is hij, waar komt hij vandaan en wat hij heeft gedaan? Niemand weet het. En toch zegt hij hoe wij onze economische politiek moeten voeren. Mag ik er Paul Magnette aan herinneren dat Europa bestaat uit twee democratieën: Wallonië en de rest van de Europese Unie.’

Door de aanhoudende spanningen bereidt de Commissie een toekomst voor zonder Wallonië, maar mét Brussel, het beruchte Plan E. ‘Het is wat sterk om te stellen dat we nu al op weg zijn naar een onafhankelijk Europa, maar er wordt in ieder geval aan gedacht’, liet Viviane Reding verstaan, de invloedrijke Commissaris van Justitie, Grondrechten en Burgerschap. ‘De ideeën zijn nog vaag, maar ik voel aan mijn vapeurs dat er iets broeit.’

Viviane Reding:
‘De ideeën zijn nog vaag, maar ik voel aan mijn vapeurs dat er iets broeit’

De analyse in de Europese wijk van Brussel luidt dat de Walen zich even koest hebben gehouden door de ellenlange regeringsvorming in België, maar dat zij elk moment weer eisen op tafel zullen beginnen te leggen die Europa onmogelijk kan inwilligen. ‘Europa moet zich voorbereiden op wat hierna komt’, zou Commissievoorzitter José Manuel Barroso zich hebben laten ontvallen.

Steeds meer Europese leiders komen tot het besef dat een Europa met Wallonië erbij een verloren zaak is. ‘We hebben niet veel tijd meer om op een andere entiteit te wedden’, erkent commissaris van Handel Karel De Gucht. ‘De volgende verkiezingen vinden plaats in 2014. Tegen dan is een exitscenario wenselijk. Europa heeft een intellectuele oorlogsmachine nodig om een autonome toekomst uit te werken.’