Bezoekers kunnen vanaf de zomer van 2013 kennismaken met 'alcoholisme, straatcriminaliteit en corruptie'.

Charleroi wordt historisch openluchtmuseum

Charleroi wordt vanaf maart 2012 omgebouwd tot een openluchtmuseum. Het project kadert in het werkgelegenheidsplan van de Waalse regering en in het veiligheidsbeleid van de veelgeplaagde stad zelf.

Charleroi kampt al jaren met een bedenkelijke reputatie. Met een werkloosheid van rond de 30 procent en weinig flatterende bijnamen als ‘Chicago aan de Samber’ is de stad haast synoniem met het imago van PS-affairisme, corruptie en sociale achterstand. Waals minister-president Rudy Demotte, zelf ook van de PS, heeft daarom beslist dat het anders moet: Charleroi wordt een openluchtmuseum.

Naar eigen zeggen kreeg Demotte inspiratie voor het idee na een studiebezoek aan Bokrijk. ‘Ik was onder de indruk van de vreselijke armoede waarin Vlamingen tot diep in de negentiende eeuw geleefd hebben. Tegelijk was het ook een goed idee van de Limburgers om er een levend beeld van te bewaren voor volgende generaties.’

Het plan werd begin vorige week goedgekeurd door het stadsbestuur van Charleroi. In het openluchtmuseum zullen bezoekers vanaf de zomer van 2013 kennis kunnen maken met een cultuur van ‘authentiek alcoholisme, charmante straatcriminaliteit en endemische politieke corruptie’, zegt de persmededeling. Tegen betaling kunnen toeristen aanschuiven voor een karig bijstandsloon, het gruwelhuis van Dutroux in Marcinelle bezoeken of kunnen ze in trainingspakken foto’s laten nemen met hangjongeren.

‘Dit is ook goed voor de werkgelegenheid’, zegt Demotte. ‘Om het enorme gebied te onderhouden hebben we een stevige ambtenarij nodig, en tal van waarachtige figuranten die het plaatselijke dialect onder de knie hebben. Zo kan elke Carolo gewoon in Charleroi blijven wonen. Hun loon zal gelijk zijn aan wat ze nu al verdienen bij het OCMW, want het park wordt eigendom van de staat.’

Ook de lokale PS-afdeling blijft in het openluchtmuseum aanwezig. Die afdeling was in politieke quarantaine geraakt nadat drie opeenvolgende burgemeesters voor corruptie en fraude veroordeeld waren. ‘Daarmee is nog een probleem elegant opgelost’, glundert minister-president Demotte.

‘Ik bewonder de ondernemingszin van mijn collega’, reageerde Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) enthousiast aan de telefoon, ‘Met dit gewaagde plan zal hij zorgen voor het terugdringen van de werkloosheid, een compromis met de vakbonden en het behoud van nationaal erfgoed. Het is mooi dat Rudy zich heeft laten inspireren door Bokrijk.’

Rudy Demotte: ‘Elke Carolo kan in Charleroi blijven wonen als figurant’

Intussen hebben ook al andere plaatsen in België interesse getoond in gelijkaardige tewerkstellingsplannen. Oostende bijvoorbeeld bekijkt of men de stad niet tot permanent rampengebied kan uitroepen. De Oost-Vlaamse gemeente Sint-Martens-Latem overweegt haar inwoners allemaal tot gemeentelijke speculanten te benoemen.