De verkoop van dwangbuizen in België is gekelderd sinds de laatste federale verkiezingen. (Foto Dark Botxy)

Minder paranoia door afwezigheid regering

Het uitblijven van een federale regering is heilzaam voor mensen die lijden aan klinische achtervolgingswaan. Ook vanuit het buitenland stromen steeds meer patiënten toe.

‘Als de aanslepende regeringsvorming één positief effect heeft, is het wel dat paranoïd-schizofrene patiënten zich veel meer op hun gemak voelen’, zegt professor Kees van Heeringen van de Universitaire Dienst Psychiatrie van het UZ Gent.

Ook andere psychiatrische instellingen stellen vast dat mensen met waanstoornissen minder problemen hebben om een normaal leven te leiden nu de politieke klasse er maar niet in slaagt een regering op de been te brengen. ‘Onze patiënten blijven elke dag de kranten uitpluizen op zoek naar complotten, maar steeds vaker komen ze van een kale reis terug’, getuigt de Antwerpse psychiater Mark Peeters.

‘Vorige week vertrouwde een patiënt me nog toe dat zo’n leven zonder samenzweringen toch maar saai is’, lacht Peeters. ‘Daarom is hij mee gaan opstappen in de Shame-betoging.’

‘Sommigen worden effectief rusteloos van de gemoedsrust die ze nu genieten’, erkent Van Heeringen. ‘Enkele patiënten overwegen zelfs om gezamenlijk naar Nederland te emigreren. Daar is een minderheidskabinet aan de macht, wat uitermate geschikt is voor allerlei samenzweringstheorieën.’

De omgekeerde beweging is echter al langer aan de gang. ‘Vanuit het buitenland krijgen wij steeds vaker patiënten over de vloer die hier op retraite komen’, vertelt Van Heeringen niet zonder trots. ‘Toegegeven: we zijn niet het enige land ter wereld zonder regering, maar elders zijn de zorg en de opvang vaak een heel stuk minder, om maar niet te zeggen onbestaande.’

Professor Céline Van Ongevalle beaamt de buitenlandse interesse voor haar zwalpende land van oorsprong. In het vermaarde Harvard Center of Mental Health doet Van Ongevalle onderzoek naar schizofrene paranoia. ‘België biedt ongeziene mogelijkheden voor de studie naar waanstoornissen’, zegt de Vlaamse academica. ‘Nooit eerder zat een westers land zo lang zonder regering. Tests die we vroeger moesten uitvoeren met langdurige en kostelijke rollenspellen kunnen we nu in de realiteit laten plaatsvinden. Vanuit mijn vakgebied is het enthousiasme groot.’

Kees van Heeringen (UZ Gent):
‘Sommige patiënten worden rusteloos van de gemoedsrust die ze nu genieten’

Niet iedere schizofrene psychoot is echter even opgetogen over het uitblijven van een federale regering. Etienne Braeckman (77), die reeds in de jaren zestig gediagnosticeerd werd als paranoiapatiënt, breekt zich het hoofd over het complot achter het gebrek aan complotten. ‘Volgens mij hebben we te maken met een grootschalig ‘anticomplot’: allerlei organisaties spannen samen om géén samenzwering op te richten. Maar ik kan maar niet achterhalen welke partijen er belang bij hebben dat er geen regeringscoalitie gevormd wordt.’