Wouter Vandenhaute aast op Brink's. Er zou alvast een exclusiviteitscontract in de maak zijn om het geld van het Vlaams Parlement te vervoeren.

Woestijnvis biedt op geldtransporteur Brink’s

NV De Vijver, de holding achter productiehuis Woestijnvis, heeft zich onverwacht kandidaat gesteld om geldtransporteur Brink's over te nemen. Dat bedrijf staat sinds november vorig jaar in de etalage.

Voor De Vijver zou een eigen geldtransportbedrijf goed passen in het uitbreidingsplaatje. De holding is actief in de tijdschriftenbranche, de filmproductie, de wielersport en de televisiewereld, en bracht onlangs nog een bod uit op de televisiezenders VT4 en VijfTV. Volgens Wouter Vandenhaute, de sterke man van De Vijver, zorgde dat voor een onhoudbare situatie. ‘Hoe meer mediabedrijven we opkopen, hoe meer geld er blijft binnenstromen. We zitten letterlijk op tonnen cash. De handigste oplossing is om zelf ons eigen geld te transporteren.’

Vandenhaute spreekt verder over een unieke kans om de dynamiek van zijn bedrijf verder te zetten buiten het audiovisuele landschap. ‘We zochten al langer naar manieren om onze activiteiten meer te diversifiëren. Als ons bod op Brinks’ aanvaard wordt, kan dat een eerste stap betekenen naar andere sectoren’, weet de CEO.

De twee voorlopige bestuurders van het failliete Brink’s, Alain Zenner en Gérard Delvaux, reageren voorzichtig positief op het aanbod van De Vijver. Het bod van de mediagroep komt in ieder geval als een geschenk uit de hemel. Vorige week woensdag haakte de Zweedse overnamekandidaat Loomis onverwacht af, waardoor de bestuurders zich verplicht zagen opnieuw het faillissement voor Brink’s aan te vragen.

De vakbonden binnen het geldtransportbedrijf lieten meteen weten dat het bod van De Vijver allicht een goede zaak is voor het personeel. ‘Bijna alle werknemers in de mediasector hebben een bediendenstatuut’, zegt een afgevaardigde van het ACV. ‘Dat opent perspectieven om de overgang van het bedienden- naar het arbeidersstatuut – die wij met veel tegenzin aan Loomis hadden toegegeven – terug te draaien. De onderhandelingen kunnen met een schone lei beginnen.’

In de wandelgangen van het Vlaams Parlement wordt alvast gespeculeerd over een exclusiviteitscontract dat het nieuwe Brink’s zal afsluiten met de Vlaamse overheid. ‘Nu arriveert ons loon nog via Bpost, waardoor wij soms twee weken te laat betaald worden’, blaast volksvertegenwoordiger Steve D’hulster (sp.a).

Wouter Vandenhaute: ‘We zitten letterlijk op tonnen cash. De handigste oplossing is om zelf ons eigen geld te transporteren’

De geruchten dat De Vijver ook vist naar een noodlijdende kredietinstelling, een off-shore boorplatform en een Caraïbische eilandstaat wil Vandenhaute bevestigen noch ontkennen. ‘Alles wat ik te zeggen heb, zeg ik, maar daarom nog niet aan u’, zei de Woestijnvis-topman tegen de redactie.