De Rechtzetting
1 september 2016

UGent in top 10 van universiteiten die innovatief schandalen toedekken

De Universiteit Gent staat als enige Belgische instelling in de top tien van de Pyongyang-index, die wereldwijd vergelijkt hoe innovatief universiteiten misbruik door eigen medewerkers toedekken.

KU Leuven berekent aantal voetbalanalisten in België: ‘Onrustbarende tendensen’

De Katholieke Universiteit van Leuven heeft het aantal voetbalanalisten berekend dat actief is in België. Dat blijken er een pak meer dan gedacht. De federale regering beraadt zich over maatregelen.

Prinses Elisabeth ziet eerste arme mensen

12 oktober 2012

Voor het eerst is prinses Elisabeth door haar ouders, kroonprins Filip en prinses Mathilde, meegenomen door het land om arme mensen te bezichtigen. De jonge prinses was naar verluidt zeer enthousiast.

De kleine prinses vroeg aan een familie Bulgaren waarom ze 'op een toilet woonden'.

Volgens een koninklijke traditie die stamt uit de tijd van Leopold II moeten alle leden van de koninklijke familie minstens één keer in hun leven arme landgenoten gaan bekijken. De huidige vorst, koning Albert II, deed dat in zijn jeugd zelfs meermaals, per motorfiets.

Kroonprins Filip achtte nu blijkbaar de tijd rijp voor zijn oudste dochter Elisabeth, die binnenkort elf wordt, om de traditie van de Saksen-Coburgs mee te ondergaan. Volgens een bron aan het hof popelde de prinses van ongeduld om ‘mensen in trainings’ en ‘dakloze oude mannen’ te zien.

In alle discretie bezochten Filip, Mathilde en Elisabeth met een minimale politie-escorte arme wijken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Royaltywatcher Jan Van Den Berghe was er ook bij. ‘De kleine prinses trok grote ogen. Ze vond zelfs het vuilnis op straat fascinerend’, zegt hij.

Elisabeth sloeg een praatje met een heroïneverslaafde vrouw en ging vervolgens ook binnen in een pand dat eigendom was van een huisjesmelker. ‘Ze verbaasde zich erover dat zo veel mensen in zulke kleine kamertjes pasten’, glimlacht Van Den Berghe, ‘en vroeg aan een familie Bulgaren waarom ze op een toilet woonden.’

De kroonprins en zijn vrouw zelf hielden zich op de achtergrond. ‘Het is ongepast voor hen om met armen in contact te komen, laat staan hen aan te raken. Het protocol verbiedt dat’, legt Van Den Berghe uit.

Jan Van Den Berghe:
‘Prinses Elisabeth popelde om daklozen en mensen in trainings te zien’

Na enkele uurtjes zat de trip voor Elisabeth er op. Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) was trots. ‘Wij mogen gerust wat vaker uitpakken met onze armen. Het moeten niet altijd wezen en verhongerende kinderen in het buitenland zijn die de media halen. Ook dichtbij is er zo veel armoede te ontdekken’, zei de socialist.

print
rssfeed

3 Reacties | RSS


  1. Nu is het wachten tot ze de eerste verstandige mensen ziet.


    Steve op 12 Okt 2012 om 14:35
  2. Is dit Belgie of India? Ongepast om armen aan te raken?!?!


    Heike Fabig op 12 Okt 2012 om 15:13
  3. Geef ze een arm en ze pakken je hele lichaam, Heike.


    Waldo Kreissler op 12 Okt 2012 om 15:39

Reageer